Crisiskoken

Lekker eten hoeft niet duur te zijn. Integendeel zelfs. Dit boekje bevat meer dan 40 recepten van bekende koks en kookboekenschrijvers. Van de gehaktballen van Jonnie Boer tot de risotto van Yvette van Boven: alles is betaalbaar en eenvoudig te maken. Crisiskoken is gemaakt tijdens de lockdown van 2020. Het is daarmee niet alleen een kookboek, maar ook een aandenken aan een bizarre tijd waarin er meer gekookt werd dan ooit.

Crisiskoken is anders gemaakt dan de meeste kookboeken. Het is bedacht, geschreven en geproduceerd tijdens de lockdown van 2020. Omdat we per se wilden dat het voor 1 juni gedrukt zou worden, hadden we slechts een maand de tijd om het te maken. Vanwege de coronamaatregelen waren we bovendien gedwongen om thuis te werken. Ook hadden we een beperkt budget. Want het boekje moest voor iedereen betaalbaar zijn én we wilden 2,50 euro per verkocht exemplaar aan de Voedselbank doneren. 


Gelukkig is het met boeken maken net als met koken: beperkingen dwingen tot creatieve oplossingen. Zo hebben we de omslag gewoon met een marker op een stuk karton getekend. Binnen tien seconden was hij klaar: de ultieme crisiscover. Ook de rest van de vormgeving hebben we bewust zo eenvoudig mogelijk gehouden. 

Dan de foto’s. Die zijn niet in een studio gemaakt, maar gewoon op ons balkon, bij bestaand licht en met een eenvoudige compactcamera. De gerechten hebben we in onze eigen keuken gekookt en vlak voor we aan tafel gingen gefotografeerd: het licht op ons balkon is vlak voor etenstijd op zijn mooist.


Als ondergrond bij de gerechten hebben we gebruik gemaakt van oude verpakkingsmaterialen en kartonnen dozen die we vonden tijdens wandelingen door het uitgestorven Amsterdam. Ook hebben we gefotografeerd op kranten en tijdschriften die tijdens de crisis verschenen. De spierwitte cover van de Italiaanse Vogue bijvoorbeeld, die bedoeld was als eerbetoon aan het verplegend personeel. Of de prachtige foto van de angstaanjagend lege Dam van Mischa Schoemaker die in Het Parool verscheen. Het waren stuk voor stuk ijzersterke en ontroerende beelden én ideale ondergronden. 


Dan het drukwerk. Het overgrote deel van de Nederlandse kookboeken wordt in het buitenland gedrukt. Dat is weliswaar de goedkoopste optie, maar zeker niet de duurzaamste. Bovendien wilden we graag lokale ondernemers steunen. Daarom kozen we voor een drukker in de Amsterdamse Pijp, nog geen 700 meter bij ons huis vandaan. Drukkerij Raddraaier SSP is ooit ontstaan tijdens de kraakbeweging en heeft idealisme nog steeds hoog in het vaandel.

Tot slot: het papier, want ook dat is crisisproof. Dit boekje is namelijk gedrukt op een restpartij gerecycled papier. Dat betekent ook dat er geen eindeloze voorraad van is. We konden daarom in eerste instantie maximaal 9500 exemplaren drukken. 

Crisiskoken is daarna nog twee maal herdrukt op ander papier.