Oeufs Mayonnaise

Zodra een traditie dreigt te verdwijnen, gaan in Frankrijk de alarmbellen rinkelen. Toen het klassieke bistrogerecht oeufs mayonnaise – hardgekookte eieren met mayo – in de jaren tachtig van de menukaarten dreigde te verdwijnen, ondernam de Franse restaurantcriticus Claude Lebey dan ook acuut actie. Hij richtte l’Association de Sauvegarde de l’Oeuf Mayonnaise (l’ASOM) op om te voorkomen dat het eenvoudigste, goedkoopste en lekkerste voorgerecht uit de Franse gastronomie in de vergetelheid zou raken. Elk jaar organiseerde hij een groot diner bij het restaurant waar hij de lekkerste bereiding had gegeten.

Lebey overleed in 2017, maar dankzij zijn kleinzoon is l’ASOM weer springlevend. De club organiseert zelfs een jaarlijks kampioenschap voor de beste oeuf mayo ter wereld. Dat klinkt als een grap, maar ik ken een kok die op de wedstrijddag tien uur in de trein zat om de beste dagverse eieren van Frankrijk te halen. Niet zo gek, want de jury van dit WK bestaat uit topkoks, vooraanstaande gastronomen en culinair journalisten, en de winnaar kan rekenen op een golf aan media-aandacht én meer omzet. Ter illustratie: de nummer 1 van 2019, Bouillon Pigalle op de Boulevard de Clichy in Parijs, verkocht aanvankelijk honderdvijftig oeufs mayo per dag en inmiddels vierhonderd.

Kortom: de inzet van Lebey en zijn opvolgers loont. L’oeuf mayo staat al jaren weer bij elke zichzelf respecterende Franse bistro op het menu. En internationaal wordt het eitje met mayo steeds belangrijker, ook bij ons. Kon je lange tijd vrijwel alleen bij Café Restaurant Amsterdam terecht, inmiddels staan ze op steeds meer plekken op de kaart – ook (en misschien juist) bij de jonge generatie chefs. Voor hen is l’oeuf mayo een cultgerecht.

Voor mij trouwens ook. Dus toen ik nog geen jaar geleden werd gevraag om ambassadeur van l’ASOM te worden én dit jaar in de jury plaats te nemen, kon ik mijn geluk niet op. Het WK zou deze week zijn, maar is vanwege de coronamaatregelen voorlopig uitgesteld. Dat mag de pret niet drukken. Want zoals de pay-off van l’ASOM luidt: le temps passe, les oeufs durent.

Hier eet je oeufs mayo in ­Amsterdam:

– Bouchon du Centre
– Café Restaurant Amsterdam
– Bar Bambino
– Buffet van Odette

Deze column is eerder verschenen in Het Parool