Gevonden: de perfecte croque monsieur voor iedereen die net als ik wél snel een croque op tafel wil, maar te lui is om zelf een bechamelsaus te maken. Qua brood zou ik gaan voor good old casino, maar je zou ook zuurdesem kunnen gebruiken. Ook qua ham kun je volop variëren. Maar dan de kaas… Julia Child maakte haar croques met mozzarella. I love Julia, maar dat kan dus écht niet. Gruyère moet het zijn. Want over smaak valt te twisten, maar over kaas niet.
Voor 1 croque monsieur
50 ml crème fraîche, de beste die je kunt vinden
50 gram gruyère AOP, geraspt
50 gram gruyère AOP, in plakken
2 sneetjes wit casinobrood, liefst een beetje dik gesneden
2 theelepels Dijon mosterd
1 plak achterham, biologisch
Peper en nootmuskaat
Verwarm de oven voor op 240 graden. Roer de crème fraîche goed los. Voeg de geraspte kaas toe en laat een minuut of tien staan. Smeer ondertussen de sneetjes brood aan één kant in met mosterd. Leg de achterham en de plakken gruyère erop. Leg de sneetjes op elkaar en besmeer de bovenkant met het kaasmengsel. Maak af met een paar draaien van de pepermolen en wat geraspte nootmuskaat. Zet 8 minuten in de oven. Zet daarna de grill aan op de hoogste stand en leg nog 2-3 minuten onder de grill. Liever een croque madame? Bak terwijl je croque in de oven staat dan even een spiegelei in roomboter en leg ‘m bovenop je croque. Joe!
PS. Ik gebruik flink veel mosterd, maar dat komt omdat ik een sucker voor mosterd ben én omdat de volvette smaken wel een beetje extra pit kunnen gebruiken.
Dit recept is ontwikkeld in opdracht van Swiss Cheese