/

Recept: gougeres

Sinds ik deels in Parijs woon heb ik een nogal hardnekkige liefde voor gougères ontwikkeld. Deze luchtige kaassoesjes eet je in Frakrijk bij het aperitief. Geen idee waar je ze in Nederland koopt, maar zelf maken is ongelooflijk makkelijk én snel; het deeg is binnen vijf minuten klaar. Ik gebruik als basis een recept van topkok Alain Ducasse***, hij maakte zijn gougères met Gruyère AOP. En je weet: wat goed genoeg is voor Ducasse… Enfin. Dit heb je nodig: 

100 ml volle melk

100 ml water

100 gram gezouten boter, in stukjes

zout en eventueel wat peper

100 gram bloem

125 gram geraspte Gruyère AOP, geraspt

3 eieren

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. 

Breng in een pan met dikke bodem de melk, het water, de boter en wat zout en eventueel wat peper aan de kook. Voeg de bloem toe en roer met een houten lepel tot het deeg als een bal loskomt van de pan. Dat duurt ongeveer een minuut. Haal de pan van het vuur en laat het deeg even afkoelen. 

Roer de eieren goed door het deeg. Voeg 100 gram van de Gruyère AOP toe en roer nogmaals goed door.

Vul een spuitzak met het deeg en spuit soesjes op de met bakpapier bekleedde bakplaat óf gebruik twee eetlepels om quenelles van het deeg te vormen. Let op: leg ze niet te dicht op elkaar, want ze gaan nog rijzen. Bestrooi met rest van de kaas. Bak in 20 à 25 minuten goudbruin.

Dit recept is ontwikkeld in opdracht van Swiss Cheese