Boeken 2

EETIQUETTE

Mag je asperges met je handen eten? Waarom hoort er geen jam op je croissant? Hoe eet je een bitterbal zonder je mond te branden? Klopt het dat je oesters beter niet op ijs kunt serveren? En waarom mag je nooit het puntje van de camembert afsnijden? 

Op deze en talloze andere vragen geeft Mara Grimm antwoord in Eetiquette. Daarbij gaat het niet om nétter eten, maar vooral om lékkerder eten. Want zoals de beroemde Franse gastronoom Brillat-Savarin ooit schreef: het dier vreet en de mens eet, maar alleen een levensgenieter wéét te eten.


CRISISKOKEN

Lekker eten hoeft niet duur te zijn. Integendeel zelfs. Dit boekje bevat meer dan 40 recepten van bekende koks en kookboekenschrijvers. Van de gehaktballen van Jonnie Boer tot de restjespasta van Sergio Herman: alles is betaalbaar en eenvoudig te maken. Crisiskoken is gemaakt tijdens de lockdown van 2020. Het is daarmee niet alleen een kookboek, maar ook een aandenken aan een bizarre tijd waarin er meer gekookt werd dan ooit.


Schermafbeelding 2018-01-12 om 10.45.29

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JUST COOK IT

Recepten: Sergio Herman

Tekst: Mara Grimm

Fotografie: Kris Vlegels

Koken zoals Sergio Herman in zijn sterrenrestaurants doet, kan bijna niemand. Hoeft ook niet, want de Zeeuwse top-chef kookt thuis precies zoals wij dat allemaal doen: snel, simpel en gezond. Toch zijn de gerechten die in huize Herman op tafel komen nét even lekkerder. In Just Cook It legt hij uit waarom. Van een lasagne tot een tiramisu en van een pan mosselen tot een auberginesalade: door een paar simpele toevoegingen leert Sergio je om iets eenvoudigs super tasty te maken. Bijvoorbeeld door altijd wat zelfgemaakte chili-olie bij de hand te hebben. Of door een piepklein beetje gekonfijte citroen toe te voegen. Maar vooral door gewoon in de keuken te gaan staan en aan de slag te gaan, want lekker koken is vooral een kwestie van doen. Kortom: JUST COOK IT.

9789048829224 kopie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ONTBIJT, recepten en verhalen voor in de ochtend

 

Concept & Tekst: Mara Grimm

Fotografie: Saskia van Osnabrugge

 

Op Instagram is elke foto van een bakje havermout een instant hit, de ontbijtzaken schieten als paddenstoelen uit de grond en McDonald’s experimenteert met een all-day breakfast. Kortom: ontbijten is hot. En dat terwijl het ochtendmaal in de middeleeuwen nog gold als en teken van gulzigheid. In ONTBIJT duikt culinair journalist Mara Grimm in de geschiedenis van de belangrijkste maaltijd van de dag. Wanneer is het ontbijt als maaltijd ontstaan? Wat is er sindsdien veranderd? En waarom is het nu opeens ‘the hippest of all meals’? Daarnaast gaat Grimm op zoek naar de lekkerste gerechten voor in de ochtend, vertelt ze hoe ze zijn ontstaan én hoe je ze het beste kunt bereiden. Van het perfect gekookte ei tot een full english breakfast. Van een boterham met pindakaas van Jonnie Boer tot de favoriete koffie van Beethoven. En van de ultieme nasi goreng tot klassieke eggs benedict. Uitgeverij Carrera Culinair  2016

Schermafbeelding 2018-01-12 om 10.45.14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


SIMPLE FOOD,  60 eenvoudige recepten voor thuis.

Recepten: Sergio Herman

Teksten: Mara Grimm

Fotografie: Tony Le Duc

 

Desire - reflecties van een topchef heruitgave

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DESIRE – Reflecties van een topchef

Concept & Tekst: Mara Grimm

De belangstelling voor de luxe-editie van DESIRE was zo enorm, dat het boek binnen 48 uur na de presentatie (mei 2014) was uitverkocht. Omdat het om een limited edition ging, zal de luxe-editie niet opnieuw worden uitgegeven. Om toch tegemoet te komen aan de overweldigende vraag naar het verhaal achter de schermen van Sergio Hermans bestaan als topkok, hebben we ervoor gekozen om een heruitgave van de verhalenbundel te publiceren. Online bestellen.

 

DESIRE - reflecties van een topchef

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DESIRE

 

Concept & Tekst: Mara Grimm

Fotografie: Tony Le Duc
Een tweedelig boek over het laatste jaar van restaurant Oud Sluis. Voor deze uitgave volgde ik topkok Sergio Herman een jaar lang.

Waarom stopte Sergio Herman in december 2013 met zijn driesterrenrestaurant Oud Sluis? Is zijn wereldwijde succes alle offers waard geweest? En waarom serveerde hij een duif als zijn laatste hoofdgerecht? De antwoorden op deze vragen zijn te lezen in Desire. In het eerste deel staan de 25 mooiste gerechten van het laatste jaar Oud Sluis. Het boek bevat geen klassieke recepturen, maar verhalen over de totstandkoming van de gerechten. Het tweede deel is een leesboek in dagboekstijl. Hiervoor volgde ik Sergio Herman een jaar lang en interviewde hem dag en nacht. Het werden gesprekken over Sergio’s dromen, zijn leerschool en de valkuilen van het vak. Sergio vertelt geëmotioneerd over zijn ouders, over kutmosselen, over stoned zijn van vermoeidheid, over dansen achter het fornuis, over poen, over de verslaving van het creëren en over de illusie van perfectie.

 

CoverPureC kopie

PURE C

Recepten: Syrco Bakker

Teksten: Mara Grimm

Fotografie: Tony Le Duc

Kookboek voor de brasserie van Sergio Herman. Voor dit boek liep ik een week stage bij sterrenrestaurant Pure C in Cadzand. De foto’s zijn van Tony le Duc. Pure C, Uitgeverij Minestrone 2012. Online bestellen

 

Schermafbeelding 2013-04-17 om 15.38.28

THE NOT-SO-HOLY BIBLE
 
Concept & tekst: Mara Grimm
 
Fotografie: Jan Bartelsman

Dit kookboek bedacht en schreef ik voor de Supperclub. The Not-So-Holy Bible bevat zeven hoofdstukken met receptuur waarin steeds een link wordt gelegd naar de Bijbel. Naast de corporate chefs van Supperclub werkten er ook twaalf bekende sterrenchefs mee aan het boek waaronder Jonnie Boer en Sergio Herman. The not-so-holy Bible (2012). Online bestellenKlik hier voor de trailer.

 

SmaakvanProfessional

DE SMAAK VAN PROFESSIONALS
Voor deze uitgave interviewde ik in opdracht van Unilver sterrenchefs Peter Goossens en Onno Kokmeijer. De fotografie is van Remko Kraaijeveld. De smaak van Professionals, Unilever Foodsolutions (2010).

 

1001004004439869

ITALIAN INSPIRATION


Voor dit kookboek beschreef ik in opdracht van Miller Media de geschiedenis van de Italiaanse keuken. Italian Inspiration, Miller Media (2005).

 

lyrich

LYRISCH OVER ETEN
Deze dichtbundel bevat mijn selectie eetgedichten uit de Nederlandse poëzie.  Lyrisch over Eten, de lekkerste gedichten uit de Nederlandse poëzie. Uitgeverij De Bezige Bij / Thomas Rap (2004). Online bestellen.